2009. január 25., vasárnap

Babgulyás

Babgulyás

40-50 dkg sertéslapocka (lehetőleg csontos)
3 dl szárazbab
1 közepes sárgarépa
1 közepes petrezselyem
1 hagyma
1 kanál zsír/olaj

bors
majoránna
köménymag
pirospaprika

A galuskához:
1 tojás
liszt
víz


Előkészítés:
A babot előző este átválogatom, megmosom, majd beáztatom.
Másnap a húst 2x2 cm-es kockákra vágom, a hagymát megtisztítom, és apróra vágom. A zöldségeket megtisztítom, és félbe vágom.

Elkészítés:
A hagymát kevés zsíron/olajon megpirítom. Hozzáadom a húst, amit fehéredésig pirítok, majd sózom, borsozom és a tűzről félrehúzva megszórom pirospaprikával. Hozzáadom a lecsöpögtetett babot és felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Lezárom a kuktát, ha felfütyül takarékra veszem a lángot. Körülbelül egy órát főzöm így, majd hozzáadom a zöldségeket, a majoránnát és a köménymagot. (A fűszereket én csipetenként adagolom. Majoránnából egy csipetet szoktam, a köménymagból kettőt, vagy hármat.) Újra lezárom a kuktát, és további egy órát főzöm a levest.
Ezután következik a kóstolás. Ha szükséges utánaízesítek. Ha a bab már elég puha, akkor beleszaggatom a levesbe a galuskát. Ha újra felforrt és a galuska is megfőtt, akkor van kész a leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése