2009. január 25., vasárnap

Gulyásleves

Gulyásleves
kb. fél kg sertéslapocka
1 hagyma
2-3 szál sárgarépa (kicsi vagy közepes)
2-3 szál petrezselyem (kicsi vagy közepes)
3-4 krumpli (közepes)

bors
egész kömény
majoranna
pirospaprika
zsír/olaj
galuska (1 tojás, liszt)

A lapockát felkockázom. Én olyan 2x2 centiméteresre szoktam.
A hagymát megtisztítom, apró kockára vágom. 1 szűk kanál zsíron a hagymát megpirítom. Nem csak üvegesre dinsztelem, hanem hagyom egy kicsit pirulni is. Hozzáadom a húst. Fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, megszórom őrölt pirospaprikával. Kevés vizet adok hozzá és fedő alatt főzöm, mint a pörköltet.
Míg a hús párolódik megtisztítom a zöldségeket és a krumplit. A krumplit kicsi kockákra (kb. 1x1) a répát és a petrezselymet karikára vágom. (Természetesen ha nagy a répa és petrezselyem, akkor előbb felezem, vagy negyedelem hosszában.) A húshoz adom. Megvárom, míg összefő (felforr és egyet rottyan) és csak ezután öntöm fel az egészet kb 2 l vízzel. Ilyenkor újra sózom, borsozom. Teszek bele egy nagy csipet egész köménymagot és ugyanennyi majorannát. Ha minden belevaló megfőtt akkor adom hozzá a galuskát. Mielőtt beleszaggatom a galuskát kóstolom, ha szükséges ízesítem. Ha a galuska megfőtt, akkor van kész a leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése