2009. január 25., vasárnap

Lebbencsleves

Lebbencsleves

2-3 marék lebbencs tészta apróra törve
3 közepes krumpli
1 közepes sárgarépa
1 közepes petrezselyem
petrezselyem zöld
zeller levél (ha van)
fél zöld paprika (vagy csak a csumája, vagy el is maradhat)
egy kisebb paradicsom
1,5 l víz
1-2 evőkanál olaj (vagy kevés zsír)

bors
(ételízesítő - elhagyható!)

A zöldségeket és a krumplit meghámozom. A krumplit nem túl nagy kockákra vágom, a répát és a petrezselymet hosszában ketté. (Ezt is csak azért, hogy biztos legyek benne, hogy nem lakik bennük senki.)
Az apróra tört lebbencs tésztát kevés zsiradékon megpirítom. Mi elég barnára pirítva szeretjük. Így fővés közben sem fakul teljesen ki. Arra nagyon vigyázok, hogy meg ne égjen. Ha megpirult félrehúzom a lángról, hozzáadom a zöldségeket, visszarakom a fazekat a lángra, és pár percig még együtt dinsztelem őket. Csak ezután öntöm fel kb. másfél liter vízzel a levest. Ilyenkor teszem bele a sót, borsot, a petrezselyem és a zeller zöldjét.
Főzés közben időnként megkavarom. Ha szükséges pótolom a vizet, és utána is ízesítem. Erre mostanában már csak sót és borsot használok.
Tapasztalataim szerint a tészták gyártótól függően több-kevesebb vizet vesznek fel. A házi tészta mindig több főző levet igényel, mint a bolti. És minél több tojásos a tészta, annál lassabban fő meg a leves. Viszont minél lassabban fő, annál finomabb!
Általában mire a répa megfő a leves is készen van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése