2009. január 28., szerda

Pacalpörkölt

A pacalpörkölt a Párom specialitása.

Mindig tisztított, darabolt, előfőzött pacalt vásárol. Ezt azután abálja.

Abálás:
2-3 cl ecet
4 egész babérlevél
1 kávéskanál szemesbors
1 kávéskanál egész köménymag
víz


Megkeresi a legnagyobb fazekamat, abba belerakja a pacalt, annyi vizet enged rá, hogy jól ellepje és főni teszi. A vizbe belerakja a babérleveleket, a borsot és a köménymagot pedig teatojásba zárja, és igy adja a léhez. Kb 1 órán át főzi igy a pacalt. Ő ezt már a főzés előtti este megteszi. Abálás közben a fazekat soha nem fedi le! (pedig én néha örülnék neki!)

Másnap aztán indul a főzés! Ez külön nekikészülődést igényel, amiben a fiaim is lelkesen vesznek részt. Fát vágnak, tüzet raknak, vizet hordanak. Ilyenkor még a mosogatás (bogrács) illetve a takaritás (kerti asztal) is élvezetes feladat!


Pacal pörkölt
2 kg pacal
3 evőkanál zsír
0,5 kg hagyma
1 fej fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
köménymag, bors, só ízlés szerint
1 kiskanál sűrített paradicsom
3 babérlevél
Erős Pista (vagy erős paprika)
1 kg csülök/köröm

A zsírban az apróra vágott hagymát megdinszteli, hozzáadja a sót, majd a pacalt, felönti annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadja a babérlevelet, köménymagot, borsot, fokhagymát. Kb fél óráig főzi, akkor hozzáadja a piros paprikát. Újabb óra elteltével hozzáadja a csülköt (vagy körmöt). Ismét főzi kb fél órát, és belerakja a paradicsomot, paprikát, sűritett paradicsomot. Gyakori kavargatás és kóstolás mellett tovább főzi. Fontos, hogy meg-megkóstolja, ilyenkor még hol egy kis sót, hol egy kis borsot ad hozzá.
Mi a gyerekek miatt semmit nem készítünk csípősre, vagy erősre. Aki mégis a tüzesebb ételeket szereti Erős Pistával dúsítja a maga adagját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése