2009. január 28., szerda

Salátaöntetek

Fontos, hogy az alaposan megmosott salátát leszárítsuk, hogy az öntet jól rá tudjon tapadni. Ezt el lehet végezni egy tiszta konyharuha segítségével is, mármint a leveleket egyenként ráhelyezzük, betakarjuk, és mintha nyújtanánk kicsit óvatosan meggörgetjük. De ennél sokkal egyszerűbb a salátacentrifuga használata. Ami nekem van kb. 200 Ft-ba került 5 éve a Pennyben. Egy műanyag tál, kosár betéttel, tekergetős fedővel. Nem a legszebb, semmi design, de tökéletesen működik!
Az is fontos, hogy a salátát ne késsel daraboljuk, hanem falatnyi csíkokra tépdessük. (a vitaminok miatt, amik így állítólag jobban megmaradnak) - Ezt mind abból a régi cikkből tanultam!

Öntetek:
  1. Sajtos: 1 kefír/tejföl, 1 főt tojás, 2-3-5 dkg reszelt sajt, só, bors, ill. tetszés szerinti fűszerek. Elkészítés: a keményre főzött tojást villával egy üveg, porcelán vagy műanyag tálban apróra törjük. (de le is reszelhetjük!) Hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt sajtot, a kefirt/tejfölt és laza mozdulatokkal összekeverjük. Van olyan változata is, amikor kimarad a főtt tojás, és a saláta tetejére még szórok egy kis reszelt sajtot.
  2. Mustáros: 1 teáskanál mustár, kb 4-5 teáskanál étolaj, 1 teáskanál alma ecet, vagy balzsamecet, só, bors, citromlé (el is hagyható) Elkészités: a mustárt egy salátás tálban elkeverjül az olajjal. Kanalanként,lassan adagoljuk, mert hajlamos kicsapódni. Szép sima masszát kell kapjunk! Hozzáadjuk az ecetet, a citromlevet, a fűszereket, és laza mozdulatokkal belekeverjük a falatkákká tépett salátát.
  3. Kefires: sokszor csak egy pohár kefirt öntök a salátákra, valamilyen fűszerrel megbolonditva. A fűszereket én keverem-kavarom össze, nem igen szeretem a bolti kész alapokat. Vagy a kefirbe csak zöldfűszereket teszek apróra vágva, és ezt adom a salátához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése