2009. január 25., vasárnap

Túrós bukta

Az én kelt tésztám:
  • fél kg liszt
  • 6 dkg zsír, vaj, vagy margarin (legjobb a zsír - de csak a házi!)
  • csipet só
  • 5dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • fél csomag élesztő
  • 3 dl tej
Az élesztőt egy csipet cukorral kb 1 dl langyos tejben felfuttatom. Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró! A cukor "érje" az élesztőt! Én előbb az élesztőt morzsolom a meglangyosított tejbe. (Mostanában a mikróban langyosítom. Fél perc, kb 600 Watt.)
Míg az élesztő felfut, addig a lisztet elmorzsolom a zsírral, a megmaradt langyos tejben feloldom a cukrot és a sót.
A liszt közepébe vájt lyukba öntöm a cukros-sós tejet, a megfuttatott élesztőt, ide ütöm a tojások sárgáját, és lágy tésztát gyúrok.

Nagymamám a tésztába mindig belereszelte egy fél citrom megmosott héját is. Én erről leszoktam, mert annyi mindent lehet hallani a citrom és narancs héján megtelepedett vegyi anyagokkal kapcsolatban.

Édesanyám nem zsírt használ, hanem margarint, amit megolvasztva gyúr a már majdnem tökéletesen begyúrt tésztához.

Langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát, és a továbbiak attól függenek, hogy mi is készül a kelt tésztából!

Legjobban a túrós buktát szeretjük. Szerencsére sokszor sikerül finom házi túrót vennem. Sőt! Én magam is tudok túrót készíteni! Néhány éve tanultam anyósomtól, amikor még háztól hordtuk a tejet. Mostanában megint nyers tejet veszek, most a "bocimobiltól", és ebből újra készítek túrót is!

Túró töltelék:
  • kb 30 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • kb 10 dkg cukor (lehet több is!)
  • kb 3-4 evőkanál gríz
  • 1 marék mazsola
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Közben néha megkóstoljuk, ha nem elég édes, akkor még adunk hozzá egy kis cukrot. (reformereknek: édesítővel is elkészíthető)

Elkészítés:
A tésztát kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, egyforma négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe 1-1 teáskanál túró tölteléket halmozunk, majd a négyzetek sarkait átlósan összefogjuk, és jó szorosan összenyomjuk. (én össze is csavarom!)

Zsírozott tepsibe egymástól nem túl nagy távolságra helyezzük a batyukat. Nőni fog, de a batyuk könnyen szétválaszthatóak!

A fenti adag kb egy nagy gáztepsivel lesz. Ritkán sütök ennyit, általában dupla adaghoz kezdek hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése