2009. február 6., péntek

Fehér kenyér pataki tálban

Fehér kenyér pataki tálban:
70 dkg liszt
4 mokkás kanál cukor
5 mokkás kanál só
3 bő evőkanál olaj (olíva)
4 dl víz
1 csomag élesztő

Az élesztőt 2 dl langyos vízben felfuttatom. A lisztet kelesztőtálba öntöm. A közepébe öntöm a felfuttatott élesztőt, és még 2 dl langyos vizet. A tálban az egyik oldalra adagolom a sót, a másik oldalra a cukrot. Középre öntöm az olajat. A hozzávalókat összekeverem, majd addig gyúrom, míg a tál oldaláról és a kezemről is leválik. Enyhén lisztezett gyúró lapon még alaposan átgyúrom, majd simára gömbölyítem. Visszateszem a kelesztőtálba. Tiszta ruhával letakarom és duplájára kelesztem. A gyúrólapon újra átgyúrom alaposan. Majd - anyósom tanácsára - néhányszor (8-10) odacsapom a gyúrólaphoz. Anyósom szerint így levegősebb lesz a kenyér tésztája. Újra kelesztem. Legkésőbb ekkor pataki tálat is vízbe állítom. Ha a kenyértészta duplájára kelt, akkor újra átgyúrom, gömbölyítem, majd formázom vekni alakúra. A tálból kiöntöm a vizet, az oldalát és az alját zsírozom. (Az én tálam nem mázas! A zsírozás fontos, különben beleragad a kenyér a tálba.) Belehelyezem a tésztát. Lekenem a tetejét langyos vízzel, két helyen éles késsel bevágom. Rárakom a tál tetejét, és hideg sütőbe rakom. Bekapcsolom a (villany)sütőt kb 220 fokra. 10-12 perc után visszakapcsolom 180 fokra. Újabb 20 perc múlva leveszem a tál tetejét, és fedő nélkül még kb 20-25 percig sütöm a kenyeret. Ekkor már majdnem kész, de még úgy 10 percig hagyom a sütőben. Ekkor még tovább sül a kenyér a maradék hőtől. Rácsra borítom, a tetejét ismét lekenem langyos vízzel, hogy szép fényes és cserepes legyen.

Az eredmény a fenti képen látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése