2009. február 22., vasárnap

Tejfölös pogácsa

Tejfölös pogácsa:

Hozzávalók:
1 tejföl
1 margarin kb
1/2 kg liszt (amennyit fölvesz)
1 egész tojás
1 élesztő 1 dl tej
1 evőkanál só

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatom. Közben a lisztet elmorzsolom a margarinnal és a sóval. A közepébe mélyedést vájok, ide kerül a tejes élesztő, a tojás és a tejföl. Jól összedolgozom a hozzávalókat. Ha a tészta összeállt, szép sima cipót forgatok, gömbölygetek belőle, míg teljesen sima nem lesz a tészta. Enyhén lisztezett gyúrólapon elnyújtom, hajtogatom, pihenni teszem. 15 perc múlva újra elnyújtom, hajtogatom, pihentetem, ezt még kétszer megismétlem. Ezután nyújtom, a tetejét óvatosan, nem túl mélyen bevagdosom, és szaggatom. Mielőtt a pogácsát a zsírozott, lisztezett tepsibe teszem a két tenyerem élével megsodorgatom, hogy magasabb legyen. Ezt a fajta pogit szorosan egymás mellé kell tenni, mert inkább felfelé nő, mint oldalra! (na jó, azért nem kell összeérjenek a pogik) Előmelegített sütőben sütöm.
Hajtogatás:Fentről félig be, lentről félig fel, ketté, jobbról balra be középre, balról jobbra be, ketté. És minden nyűjtás előtt negyedet fordítani a tésztán. A teteje akkor lesz fényes, ha felvert tojásfehérjével kenem meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése