2009. március 16., hétfő



Gyümölcstorta


Piskótához:
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
késhegynyi szódabikarbóna

Krémhez:
1 vanília pudingpor
3 evőkanál cukor
4 dl tej
gyümölcs (most 2 kivi és 1 alma)

+ 1 evőkanál baracklekvár



Piskóta készítése:
Szétválasztom a tojásokat. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verem. Mikor már nagyon fehér, fényes és kemény a hab, adok hozzá egy kevés citromlét. (Ha van itthon igazi citrom, akkor annak a levéből, de ha nincs a teaízesítő citromlé is tökéletesen megteszi. Ha az sincs itthon, akkor pár csepp ecetet adok ilyenkor a habhoz. A kész piskótán nem érzik, viszont nem fog összeesni...) A habhoz adom a tojások sárgáját, és egyenletesen elkeverem. Hozzáadom a lisztet és a szódabikarbónát is. A habverő legalacsonyabb fokozatán simára, és csomómentesre keverem a masszát.
A piskótatésztát a zsírozott formába öntöm, és előmelegített (200 fok) sütőben készre sütöm.
Minden sütő más, ki kell tapasztalni, hogy milyen módon szereti sütni a piskótát. Az én sütőmben úgy 20 perc múlva meg kell fordítani a formát, mert a sütő belső része sokkal erősebben süt.

Ha megsült, akkor a tésztát rácsra borítom kihűlni.

Krém:
A vaníliás pudingport összekeverek 3 evőkanál kristálycukorral, hozzáadok 4 dl hideg tejet, és sűrűre főzöm. Sokkal sűrűbbre, mintha puding készülne.
Míg a puding langyosra hűl, addig meghámozom és feldarabolom a gyümölcsöket.

Összeállítás:
A piskóta felső részére, a bemélyedésbe egyenletesen elkenek egy nagy evőkanál házi baracklekvárt. Majd pár perc elteltével a kanál oldalával a felesleges lekvárt lekaparom. (Így nem fog elázni a piskóta.) Idekanalazom a langyos pudingot, egyenletesen elsimítom. A puding tetejét kirakom a feldarabolt gyümölcsökkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése