2009. április 19., vasárnap

Csülök bográcsban

Csülökpörkölt bográcsban:

2 kisebb bőrös csülök 2x2 cm-es kockára vágva
1 kg hagyma apróra darabolva
piros paprika (legjobb a házi)

bors
köménymag
1 konzerv paradicsom
1-2 babérlevél
1-2 kanál zsír

A hagymát a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett húst és az összevágott csontot. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés főzés után hozzáadjuk a paprikát és a többi fűszert is. (Bográcsban szigorúan csak a férjem főz. Ő úgy tanulta, hogy a paprikát nem a hagymához adja. Én lábasban a megpirított hagymára szórom a paprikát, és csak utána jöhet bármilyen hús.) Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Nem túl erős tűzön néhány órát főzzük. Közben időnként - főleg már a főzés vége felé - megkóstoljuk. A paradicsomot akkor adjuk hozzá, ha már majdnem megfőtt a hús. A vizet időnként pótolni kell.

Főtt krumplival, savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk, lehetőleg kint a szabadban.

2 megjegyzés:

  1. Ajánlom Magam mert ez nem pörkölt hanem paradicaom leves!!! A PAPRIKÁT szigorúan a főzés 3/4-énél szabad hozzáadni! Ennyi hagyma is sok /másnap nincsennek bél panaszok?

    VálaszTörlés
  2. Hát, nálunk a levesnek leve van, a pörköltnek meg szaftja. Megáll benne a kanál, szó szerint. Nekünk ennyi hagyma nem sok, ettől lesz jó sűrű a szaft, és nem csak lé. Bélpanaszok? Határozottan mondom, hogy nincsenek. Paradicsomleves? Az nálunk hús és hagyma nélkül készül.
    Amúgy meg tudod, ez nem szentírás. Mi így szeretjük. Még soha senki nem panaszkodott a férjem paprikására.
    A paprika hozzáadásáról pont a napokban beszélgettünk. Minden ismerős más titokra esküszik. Mégis, mindegyik módon készült paprikás nagyon finom. És ez számít nem?

    VálaszTörlés