2009. június 22., hétfő

Sajtos csibe

Ez egy igazi húsvéti sütemény. Egy régi Praktika magazinból származik a recept, és az ötlet. Talán még az első évfolyam húsvéti kiadványából?





A kész "mű" nagyon látványos. És finom is.


Tulajdonképpen egy egyszerű sajtos recept. A titok a formában rejlik. Nekem egy kacsa formájú szaggatóm van. A kacsák szeme fekete bors, a csipet sajt pedig szárnyként olvad rá a tésztára.

Sajtos csibe:

3 dkg élesztő
1 dl tej
csipetnyi cukor
50 dkg liszt
1 evőkanál só
2 tojás sárgája
Diszítéshez:
reszelt sajt (kb 10-15 dkg)
fekete bors (egész)


A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót és a tojások sárgáját, meg az élesztős tejet. Addig gyúrjuk, míg a tészta leválik a kezünkről. Langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát. Ez eltart egy-két óráig. Ha megkelt a tészta elnyújtjuk kb fél cm vastagra. Csibe, kacsa, esetleg bari alakúra szaggatjuk. A tepsiben lekenjük (egész tojást szoktam felverni). A tésztára egy csipet sajtot teszünk. A kacsák/csibék/barik szeme fekete bors lesz.

A vendégeinknek ne felejtsünk el szólni, és a borsszemeknek egy kistányért kikészíteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése