2009. június 9., kedd

Szalalkális sütemény

"Szalakárés"
6 egész tojás
20 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
25 dkg cukor
4 dkg szalalkáli (2 tasak)
1,5 kg liszt
3 dl tej
cukrozott dió
tojásfehérje

Az egész tojásokat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. A szalalkálit a 3 dl meleg tejben felolvasztjuk. (Vigyázni kell, mert könnyen kifut. Ajánlott nagyobb bögrében, vagy tálban végezni a műveletet. És itt lesz először büdös a konyhában. A szag a sütés végéig, illetve még néhány óráig velünk marad.)
A liszt felét hozzáöntjük a tejes szalalkálihoz, jól összekeverjük, és most hozzáadjuk a liszt másik felét, és a cukros-vajas keveréket.
Összegyúrjuk, gyúrólapon, vagy táblán jól kidolgozzuk. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, különféle formákkal kiszaggatjuk. (Gyerekként legjobban a madarat és a virágot szerettük. Mindig a szív és a csillag fogyott el utoljára.)
Cukrozott dióba forgatjuk, majd forró sütőben halványra sütjük. (Én a kiszaggatott formákat tojásfehérjével megkenem, és így forgatom kristálycukorba. A család nem szereti a diót. Sajnos.)
Nagyon sokáig eláll. (Ha hagyják. )

Amíg a tészta langyos a szalalkáli szaga nagyon érzik rajta, benne. Ezért csak a teljes kihűlés után fogyasztható.

Sütés után szükségünk lesz alapos szellőztetésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése