2009. június 22., hétfő

Ványai perec:


Ványai perec:

fél liter tejföl
annyi zsír, ami a tejfölös piklibe belefér (nem kell megtömni)
1 evőkanál só
4 tojás sárgája
1 élesztő
1 dl tej
1 csipet cukor
annyi liszt, amennyit fölvesz (kb. 1 kg)
1 tojás a kenéshez

Összeállítás:
A tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a csipet cukrot. Amíg az élesztő felfut, addig egy mély tálba töltöm a tejfölt, kimérem a zsírt és hozzáadom. Hozzákeverek úgy fél kg lisztet és a tojások sárgáját. Összekavarom, majd hozzáadom az élesztős tejet és a sót. Laza mozdulatokkal gyúrni kezdem. Fokozatosan hozzáadom a lisztet. Akkor jó a tészta, ha összeáll, és jól gyúrható. Illetve amíg a hozzá adott lisztet könnyen felveszi.
Ha kész, akkor langyos helyen rövid ideig kelesztem.

Elkészítés:
A tésztából egy jó maréknyit kiveszek a gyúrólapra. Nyújtani nem kell! És nem kell a gyúrólapot lisztezni sem. Ebből a tésztából egy kisebb diónyit, vagy még kevesebbet kicsípek, és vékonyra sodrom. Amikor már elég vékony a tészta, akkor az egyik végét lefelé, a másik végét felfelé megsodrom, fölemelem, és hagyom, hogy a tésztakígyó összetekeredjen. Esetleg még egy kicsit sodrok rajta, hogy szebb legyen. A két végét összefogom, és egymásba nyomom. Zsírozott sütőlapra vagy tepsibe rakom. Ha a tepsi megtelik a perecek tetejét felvert egész tojással megkenem, és előmelegített sütőben 180-200 fokon pirosra (ropogósra) sütöm. A fenti mennyiségből elég sok perec lesz. Nem minden sodratot formálok perecre, sokszor csak úgy "botnak" vagy "kötélnek" megsodorva egyenesre sütöm. (A Fiúk ezt hívják hosszú perecnek)
És a legvégét már pogácsának szoktam kisütni. Úgy is nagyon finom!

Fontos: Az elszakadt sodrattal nem érdemes újra kísérletezni, félre kell tenni, mert nem tudod majd megsodorni. Abból lesz a végén a pogácsa :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése