2009. július 3., péntek

Cukkíni krémleves

Cukkíni krémleves:

1 nagyobb, vagy két közepes cukkíni
2 nagy krumpli (vagy négy kicsi)
fokhagyma

bors
csipet majoránna (vagy egy kis csokor kapor)
1 pohár tejföl (175 g)
10 dkg sajt
pirított kenyérkockák (vagy levesgyöngy)

A cukkínit vékonyan meghámozom, negyedekbe vágom, magjait (ha szükséges) kikaparom, majd kb. 1 centis kockákra vágom. A krumplit is meghámozom, és hasonló darabokra vágom. Hozzáadok 3-4 gerezd fokhagymát apróra vágva. Felöntöm 1 - 1,5 l vízzel. (Annyi vizet adok hozzá, hogy egy jó ujjnyira ellepje a zöldségeket.) Sózom, borsozom és hozzáadok még egy nagy csipet majoránnát. Addig főzöm, míg a cukkíni és a krumpli megpuhul. Ekkor leszűröm egy másik fazékba a levet, amit visszateszek forrni. A főtt zöldségeket botmixerrel pépesítem, és visszateszem a főzőlébe. Felforralom. A tejfölt elkeverem egy kevés levessel, majd a leveshez adom, és még egyszer felforralom. Megkóstolom, ha szükséges utána ízesítem.
A sajtot és a kenyérkockákat/levesgyönygyöt külön tálalom, mindenki ízlés szerint adhat a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése