2009. július 7., kedd

Foszlós tejes kalács kakaóval és mazsolával


Foszlós tejes kalács mazsolával és kakaóval

1 l tej
1 -1,5 kg liszt (azaz amennyit felvesz!)
1 csomag friss élesztő
8 dkg zsír
6 evőkanál cukor
1 nagy csipet só
1 evőkanál kakaó
1 csomag mazsola
a kenéshez 1 tojás

1 dl langyos tejben egy csipet cukorral megfuttatom az élesztőt. A maradék tejet meglangyosítom, feloldom benne a cukrot, a sót és a zsírt. Nagy tálba öntöm az élesztőt, 1 kg lisztet, hozzáadom a langyos tejet és elkezdem összegyúrni. Folyamatosan adagolom hozzá a lisztet. (Sima B55-ös lisztet használok hozzá.) Rugalmas, de nem ragadós állagot kell elérni. A gyúrást egy idő után lisztezett gyúrólapon folytatom. Ha a tészta már jó, akkor hólyagos lesz, és finoman cuppog gyúrás közben. A kész tésztát elfelezem. Az egyik felét lisztezett tálba teszem. A másik felébe belegyúrok egy evőkanál kakaót, majd egy másik lisztezett tálba teszem. Tiszta konyharuhával letakarom a tálakat, és langyos helyen háromszorosára kelesztem a tésztákat.
Ha megkelt mindkét tésztát megfelezem, a darabokat tepsi hosszúságúra nyújtom. A fehér tésztákat megszórom mazsolával, majd szorosan feltekerem. A barna tésztákat is elnyújtom, szintén feltekerem. Ezután egy fehér és egy barna tésztát összefonok, átemelem a zsírozott tepsibe. Így járok el a másik két tésztával is. A kalácsok tetejét egy felvert tojással megkenem.
Bekapcsolom a sütőt 200 fokon. A tepsit a tűzhely tetejére teszem, és még kb. fél órát kelesztem sütés előtt a kalácsokat. (Lehet, hogy nem kell neki fél óra. Az a fontos, hogy duplájára keljenek.)
Forró, gőzös sütőben kezdem el sütni. (Gőzös sütő: a sütő aljába egy kis lábosba vizet teszek. E fölé teszem be a tepsit, benne a kalácsokkal.) A sütő hőfokát mérsékelem 180 fokra. Pirosra sütöm a kalácsokat.

3 megjegyzés: